Wednesday, October 5, 2011

Tapau menapau makanan

Dah banyak kali terkena tapi kadang-kadang memang terpaksa juga beli makanan di luar. Tapi kenapa kenapa kenapa ramai peniaga makanan yang ambil kesempatan.
Kali ini pasal harga, bayangkan:


  1. Dua ketul ayam goreng bahagian peha dan sedikit lauk daging sebab memang daging tu dah tinggal sikit = RM11.50 okayla ayam seketul RM3. tapi daging RM5 logik ke..

  2. Tiga ketul ayam masak lemak bahagian dada yang dah agak hancur jadi takdalah besar sangat, meehoon kosong dan telur goreng = RM11. Ayam seketul 2.50 tapi takkan meehuun sampai RM4. Sedangkan bukannya goreng panas. Selalu beli utk breakfast dgn telur goreng gak cuma RM2.50 je.

  3. Nasi, ikan patin seketul bukan bahagian ekor atau kepala, sayur taugeh dan sikit tempe=RM15.90. Ikan patin seketul RM12. Giler okay. Sebab bukannya restoran yang mewah pun. Dan aku pun tatau apa beza ikan sungai dengan ikan sangkar. Mungkin itu ikan sungai.

  4. Tomyam putih dengan sampah lagi banyak dari ayam, telur bistik, sayur campur, sotong petai, air biasa-biasa utk 4 orang =RM68 gila sangat aku rasa sebab aku selalu gak makan nasi utk 4 orang tak penah kena sampai RM50. lagipun takda lauk ayam. Sotong tu macam utk 2 bahagian je sbb macam tak puas pun makan... licin kesemuanya sbb portion sikit dan takda main dish macam daging or ayam.

Kenapa mahal sangat harga makanan masak sekarang? Ngeri rasa nak beli makanan kat luar sekarang. walauapapun simple macamana aku rela masak sendiri. Dan berbaloi kalau makan kat luar macam KFC ke pizza ke mcdonald ke yang kita tahu memang mahal tapi yelah at least dapat ayam goreng. Dahla Faris sakit perut lepas makan ayam masak lemak tu.



No comments: